Rubriken lyder...
Dagens föreläsning med Sara Hamqvist handlade som ni ser ovan, om medier, panik och skandaler. En bra mjukstart och det var intressant att lyssna på.
Vi gjorde egna reflektioner om skillnader mellan mediesamhället idag och förr och kom fram till att vi utsätts för så mycket mer information idag än vad de gjorde förr. En rätt självklar reflektion egentligen men förr kunde det ta nästan ett halvår för information att komma fram jämfört med idag där det mesta är ett klick iväg.
Sara pratade om den bakre och främre regionen som kort kan sammanfattas med att den främre regionen är det som vi utstrålar, det vill säga vad vi visar upp och den bakre regionen är vår privata sfär. Hon hänvisade till boken Jaget och maskerna där Goffman (2009) påpekar att det som tidigare varit privat nu har blivit offentligt.
Detta var något jag funderade mycket över och ibland är offentlighet inte en valmöjlighet utan något du utsätts för vare sig du vill eller inte. Hvitfelt & Nygren (2008) menar att tjänster via nätet så som bloggar, chattar, personliga webbsidor har gjort att det blir allt svårare att hålla sig privat.
Om vi tar facebook som exempel. Tänk hur många bilder på en själv som cirkulerar utan att du har en aning om att de existerar, bilder från en fest som du inte visste att du var med på som sedan lagts upp av en person du inte känner. Personligen så har jag börjat akta mig mer för vad jag lämnar ut för uppgifter om mig själv, vad för bilder jag lägger upp, vilka sidor jag besöker etc. Jag kommer ihåg för bara några år sedan hur mamma varnade mig för att man inte skulle lämna ut sitt personnummer hur som helst och nu om man skulle vilja kan man få tag på sådan information hur lätt som helst. Hvitfelt & Nygren (2008) menar vidare att undersökningar visar på hur unga människor inte har några som helst problem men att utelämna sig själva och gärna diskuterar ämnen via nätet som man normalt sätt inte gjort i vanliga fall. Men samtidigt har det gjort att ämnen som sexualitet och etnicitet kan diskuteras mer öppet.
Moralpanik (samhällets reaktioner på avvikande beteende) var ett annat ämne som diskuterades. Det fick mig direkt att tänka på ett av de senaste debattprogrammen som handlade om "Kungarna av Tylösand" där det diskuterades om huruvida man hade gått för långt den här gången vad gäller realitytv och vilken bild det sänder ut till dagens ungdomar. En kvinna poängterade att toleranspinnen hela tiden flyttas allteftersom vi tillåter vissa saker. Exempelvis när Big Brother kom var det stora skriverier och hur man kunde tillåta att något sådant skandalöst kunde sändas i Tv. Nu är det accepterat att sända den sortens Tv och därför har man tagit det ännu ett steg. Frågan är då vad som kommer visas i framtiden när Tv-underhållning som "Kungarna av Tylösand" blir accepterat av befolkningen.